Kerken en kloosters spelen met hun omringende pleinen en tuinen al vele jaren een rol in het dagelijkse leven in Tilburg. Soms opvallend, vaak ongemerkt.

Deze zomer zijn drie van deze plekken tijdelijk verbijzonderd: een meubel met bijbehorende podcast laat bezoekers ervaren hoe kloosterwaarden van weleer betekenis kunnen krijgen voor de toekomst.
Waarden, zoals naastenliefde, saamhorigheid en gemeenschapszin worden er nieuw leven ingeblazen.

Op deze website staan de links naar de podcasts van elk van de drie plekken.
Klik op het oranje play-pijltje bij de drie plekken om de podcast te starten.


zus-kopzusters

Luister tijdens het schommelen in de schommelstoel naar de verhalen van de zusters. Stadspark Oude Dijk in hartje Tilburg was ooit deel van de kloostertuin van de Congregatie van de Zusters van Liefde. De schommelstoel midden in het park staat symbool voor de balans tussen samenwerking en individuele verantwoordelijkheid die de zusters al bijna twee eeuwen lang opzoeken bij hun bijdrage aan de samenleving.


koning-kopkoning

Deze podcast begeleid je van het nieuwe winkelcentrum Ons Koningsoord in Berkel-Enschot naar een hedendaagse ‘biechtstoel’ op het grasveld. Of ga zitten op de krukjes even verderop om in alle rust te genieten van de stilte bij de monumentale beuk, weg van de drukte van alledag. Ze zijn een knipoog naar de krukjes, die de trappistinnen van abdij Koningsoord tot voor kort zelf gebruikten.


park-koppark

Zittend op één van de vijf ‘bidstoelen’ aan de voet van de Franciscuskapel op Landpark Assisië in Biezenmortel kunnen verhalen worden beluisterd en gedeeld. De stoelen verbeelden de saamhorigheid en gemeenschapszin in het Landpark. Net als de boomkringen in het park, waarin de bomen met elkaar vergroeid zijn, nodigt de kring van bidstoelen mensen uit om elkaar te ontmoeten.


Van begin juni tot begin september 2021
In het kader van het Jaar van het Brabantse Kloosterleven zijn de interventies tot en met Open Monumentendag in september te ervaren. De interventies vormen een reeks, maar zijn ook goed onafhankelijk van elkaar te bezoeken. Landpark Assisië ligt aan het Kloosterpad dat speciaal voor het Jaar van het Brabantse Kloosterleven is ontwikkeld.

Credits
Ontwerp en realisatie: Aïsha Dingemans, Sophie Hoogmoet, Lisa Machielse en Isis Peene, tweedejaars studenten van de ontwerpopleiding Art, Communication and Design (ArtCoDe) van Fontys Hogeschool voor de Kunsten.
Begeleiding: Jacqueline Moors, Anne Parlevliet, Jesper Wijnhoven en Martijn Honselaar.
Ondersteuning: Kunstloc Brabant / talentontwikkelingstraject De Kunstopdracht, Netty van de Kamp.

Website: de visuele orde.

Gemeenschappelijke ruimte ge(re)activeerd
De interventies maken deel uit van het project Gemeenschappelijke ruimte ge(re)activeerd, een onderzoek van Martijn Honselaar en Jacqueline Moors naar een hernieuwde kijk op ensembles van religieuze gebouwen en buitenruimten, hun bijdrage aan gemeenschappelijkheid in Tilburg en het vraagstuk van de herbestemming van religieus erfgoed binnen de gemeente Tilburg. Het project is een pleidooi voor het (re)activeren van gemeenschappelijkheid binnen onze huidige en toekomstige samenleving.
Het project is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Tilburg, Fontys Hogeschool voor de Kunsten, de Provincie Noord-Brabant, de Congregatie van de Zusters van Liefde, Ons Koningsoord en Landpark Assisië.